Princíp mikrovlnky

Mikrovlnná rúra sa zohrieva s pomocou mikrovlnného žiarenia. Mikrovlnné žiarenie dokáže rozkmitať elektricky nabité častice. Avšak molekuly látok sú väčšinou elektricky nenabité. To znamená, že majú rovnaký počet kladných aj záporných elektrických nábojov. Niektoré látky majú kladné a záporné náboje rozdelené nerovnomerne. Sem patrí napríklad voda. Ak zasiahne elektromagnetická vlna molekulu vody, tak sa táto molekula v rytme vlny pootočí. No každá molekula tejto vody dostane dva a pol miliardy pootočení za sekundu. Teda mikrovlnka má frekvenciu žiarenia približne dva a pol gigahertzov. Jeden kubický centimeter vody obsahuje miliardy molekúl. Konečný efekt otáčania molekúl vody je veľmi rýchly a teplota vo vnútri obrovsky stúpa. Takto jedlo pripravíme uvarené alebo ugrilované.

Spôsob ohrievania v mikrovlnnej rúre má jednu výhodu. Teplo vzniká v celom objeme naraz. Tým sa zamedzuje varenie a pečenie na povrchu jedla. Mikrovlnka zohrieva jedlo zvnútra a jedlo sa varí podstatne rýchlejšie. Už nemusíte čakať, kým teplo prenikne do stredu celého jedla.

Mikrovlnka hlavne zohrieva jedlo a tanier zostáva relatívne chladný. Plast a sklo neobsahuje molekuly, ktoré by sa dali mikrovlnami rozkmitať. Taniere v mikrovlnke sa môžu zohriať len pričinením zohrievaného jedla.

Najnovšou technológiou v mikrovlnkách je tzv. šiesty zmysel. Technológia je založená na ľudských skúseností s varením. Zabezpečuje to sieť senzorov. Mikrovlnka má v pamäti predprogramované innformácie, ktoré senzory kontrolujú výkon a ohrev mikrovlnky. Jej hlavné výhody tohto systému sú jednoduchosť ovládania a jedlo sa uvarí rovnomerne bez ohľadu na stav, v ktorom sme jedlo vložili do mikrovlnky. Šiesty zmysel mikrovlnky umožňuje varenie na pare, varenie vo vode, prihrievanie, rozmrazovanie, ohrievanie tekutín a pečenie.